Dierenwet Spanje verbiedt afknippen staarten oren honden

Al decennia werd er in Spanje over gediscussieerd, maar sinds gisteren, vrijdag 17 maart 2017 is de wet welke het afknippen van staarten en oren van honden en katten verbiedt, er eindelijk doorheen. Deze wet bevat ook een verbod tot het verwijderen van stembanden en uit het uittrekken van nagels bij honden en katten. Het uitgegeven verbod wordt niet alleen beperkt tot hondenbezitters; het betreft een algemeen verbod waaronder ook jagers.

Afknippen oren en staarten algemeen gebruik in Spanje

Het afknippen van staarten en oren in Spanje is uiterst omstreden en werd vooral door jagers gedaan om honden te kunnen herkennen. Ook onder fokkers was dit een populair gebruik, omdat ze op deze manier bepaalde rassen er “mooier” uit konden laten zien. Vorige maand was er al een enorme progressie bereikt onder dierenactivisten waarbij honden niet langer werden gezien als dingen, maar als “levende wezens” waardoor honden en katten onder een andere regelgeving zouden vallen.

Partido Popular, een regeringspartij in Spanje wilde desondanks een uitzondering laten opnemen in de wet. Het zou daarbij mogelijk moeten blijven om te kunnen knippen of couperen wanneer het om jachthonden zou gaan. Ondanks dat Partido Popular vóór deze uitzondering was, heeft het Spaanse Congres toch het verbod doorgezet onder grote druk van alle oppositiepartijen.

Europese afspraken over dierenbescherming

Al sinds 1987 zijn er in Europa afspraken gemaakt door de 47 lidstaten om dieren beter te beschermen. De helft van de lidstaten heeft echter al, vanwege eigen cultuur en tradities, aanpassingen gedaan aan de wet.

In Nederland is het al 21 jaar verboden om hondenoren te couperen en 16 jaar om staarten af te knippen. België volgde in beide gevallen 5 jaar later.