Gaan een baby en een hond niet samen? Lees hier waarom juist wel

New England Journal of Medicine bracht afgelopen week de resultaten naar buiten van een onderzoek naar het hebben van een baby en een hond. De conclusies logen er niet om: het hebben van een hond, terwijl u een baby heeft, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van baby’s jonger dan 3 maanden oud. Door de aanwezigheid van een hond bouwen jonge baby’s relatief sneller een immuunsysteem op waardoor ze minder gevoelig zijn voor allergieën en astma.

Onderzoek uitgevoerd op onder meer boerderijen

Het onderzoek is niet bij mensen thuis uitgevoerd met een hond, maar op boerderijen. De resultaten zijn daarbij wel vergeleken bij baby’s die niet op een boerderij wonen of een hond in huis hebben. Daarbij bleek dat honden zorgden voor meer bacteriën in huis. Dat is niet per sé schoon natuurlijk, maar wel goed voor de opbouw van het immuunsysteem van jonge baby’s. De bacteriën die honden binnen brengen komen veelal vanaf buiten waar ze veel verblijven. De bacteriën die goed zijn voor de opbouw van het immuunsysteem werden door de onderzoekers als positieve bacteriën geformuleerd. Uit het onderzoek bleek verder dat honden voor ruim 2 keer meer van deze positieve bacteriën zorgden dan katten.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de invloed van het hebben van een hond op oudere baby’s en kinderen. Deze resultaten zijn nog niet bekend. De resultaten van het eerste onderzoek zijn hier verder te lezen.