Chemo & Radiotherapie

Helaas is kanker ook bij honden een veelvoorkomende ziekte. Zelfs 50% van alle oudere honden zouden lijden aan een vorm van kanker. Gelukkig is kanker bij honden steeds beter te bestrijden. Wanneer kanker bij een hond is vastgesteld wordt aan de hand van de mate van uitzaaiing en het type kanker bepaald of behandeling zinvol is.

Chirurgie

De meest voorkomende ingreep bij kanker is chirurgie, oftewel het weghalen van het gezwel en het omliggende weefsel. Bestrijding van kanker door chemotherapie en radiotherapie (bestraling) heeft de afgelopen jaren echter een snelle opmars gemaakt en worden nu ook bij huisdieren veelvuldig toegepast.

Chemotherapie

Chemotherapie is de behandeling van kanker door stoffen die direct in de bloedbaan worden ingespoten en sneldelende cellen doden. Er kan voor chemotherapie worden gekozen afhankelijk van de locatie van het carcinoom aangezien sommige soorten kanker goed op chemotherapie reageren.

Voor een behandeling met chemotherapie moet de hond in goede conditie verkeren. Chemotherapie kan een zware aanslag op de gezondheid zijn. Honden hebben minder last van de bijwerkingen van chemotherapie dan mensen, gedeeltelijk komt dit door de lagere doseringen gebruikt in de diergeneeskunde. Anders dan mensen verliezen honden vaak niet hun haar / vacht bij behandeling met chemotherapie.

Radiotherapie

Radiotherapie oftewel bestraling voor gezelschapsdieren is pas sinds kort mogelijk in Nederland. De Universiteitskliniek Utrecht en het Bestralingscentrum voor Dieren zijn de eersten die deze behandeling aanbieden. Of bestraling een behandelingsoptie vormt voor uw hond is afhankelijk van het soort tumor en de fase waarin de ziekte verkeert. Radiotherapie kan naast genezend (curatief) ook levensverlengend (palliatief) worden ingezet.

Kanker en dierenverzekering

Omdat chemotherapie en radiotherapie in toenemende mate bij honden worden toegepast houden ook verzekeraars hier rekening mee. Verschillende verzekeraars bieden vergoeding voor chemo- en radiotherapie, waaronder Petplan en Proteq. Bekijk onze vergelijking hondenverzekeringen voor een volledig overzicht.