Honden en diabetes

Ook honden kunnen last hebben van suikerziekte. De diabetes mellitus bij honden is goed behandelbaar waardoor een hond met suikerziekte een gewone oude leeftijd kan bereiken.

Wat is diabetes?

Diabetes wordt veroorzaakt doordat het te weinig insuline wordt aangemaakt door het lichaam. Insuline is een stof die ervoor zorgt dat de suikerspiegel op peil blijft in het bloed. De glucose die uit voedsel wordt gewonnen wordt met behulp van het hormoon insuline opgenomen in de lichaamscellen. Wanneer er te weinig insuline aanwezig is wordt de glucose niet opgenomen en blijft daarom in de bloedbaan waardoor een te hoge suikerspiegel kan optreden.

De symptomen

De glucose die niet wordt opgenomen vanwege een tekort aan insuline wordt weer uitgeplast. De aanwezigheid van glucose in de urine trekt extra water aan waardoor meer wordt geplast. Tenzij ook meer wordt gedronken kan dit leiden tot uitdroging. Omdat niet genoeg energie in de vorm van glucose wordt gewonnen uit voedsel zal de hond juist meer gaan eten maar hier nog steeds van vermageren.

  • Veel urineren
  • Veel drinken
  • Veel eten, toch vermageren
  • Later mogelijk staar (vertroebeling van de ooglens)

De behandeling

Net zoals bij mensen wordt suikerziekte bij honden behandeld met het toedienen van insuline. Daarnaast kunnen de symptomen van suiker verminderen door goede levensstijl, waar een goede voeding en voldoende beweging bij horen.