Inentingen

Vaccinatie is een groot onderdeel van het gezond houden van uw hond. Door het geven van een inenting wordt door de hond weerstand opgebouwd tegen de ziekte door afweerstoffen aan te maken. In de vaccinatie zitten dode of verzwakte ziektekiemen waardoor de hond niet ziek wordt maar wel afweerstoffen aanmaakt. De afweerstoffen zorgen ervoor dat de hond voor een bepaalde periode niet vatbaar is voor de betreffende ziekte.

Er zijn verschillende veelvoorkomende ziekten onder honden waarvoor regelmatig wordt geënt:

  • Hondenziekte (Distemper)
  • Parvo
  • Ziekte van Weil
  • Influenza (Griep)
  • Hepatitis
  • Rabiës (Hondsdolheid)
  • Kennelhoest (Bordetella)

Hondenziekte

Distemper oftewel de hondenziekte is een virus dat voornamelijk voorkomt bij puppies dat een dodelijke afloop kan hebben bij jonge honden. Door goede vaccinatie in Nederland wordt de ziekte weinig meer gezien. Bij pups geïmporteerd uit het buitenland komt de ziekte echter nog regelmatig voor.

Kenmerken: Koorts, ontsteking van luchtwegen, diarree, aandoeningen aan zenuwstelsel

Wanneer inenten: Puppies ontvangen na 6 weken, 12 weken en 1 jaar een intenting tegen de hondenziekte. Naast de hondenziekte wordt dan ook geënt voor de ziekte van Weil en Parvo. Na de eerste drie inentingen moet elke 3 jaar een nieuwe inenting plaatsvinden om de immuniteit op peil te houden. Fokkers en asiels zijn wettelijk verplicht in te enten tegen de hondenziekte.

Parvo

Net als de hondenziekte zijn voornamelijk puppies vatbaar voor Parvo. Sommige hondenrassen zijn meer vatbaar voor het Parvovirus, waaronder de Rottweiler en Dobermann.

Kenmerken: Braken en bloedige ontlasting

Wanneer inenten: Parvo gaat mee in de eerste puppy-inentingen op 6, 9 en 12 weken. Daarna wordt op 1 jarige leeftijd nog een keer een vaccin toegediend. Na de intenting op 1-jarige leeftijd heeft het dier een 3-jarige bescherming tegen Parvo.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil, ook bekend als de Leptospirose ziekte, wordt overgebracht door de urine van ratten en is ook besmettelijk van hond tot mens. De ziekte kan dodelijk zijn en door de hond worden opgelopen door te zwemmen in natuurwater.

Kenmerken: Nierontsteking

Wanneer intenten: Puppies worden samen met de hondenziekte op de leeftijd van 6 en 9 weken en 1 jaar.

Hondsdolheid / Rabiës

Wanneer intenten: De enige vaccinatie in deze die verplicht is voor hondeneigenaren is rabiës. Een intenting voor rabiës (hondsdolheid) is tevens verplicht wanneer u op reis wil met de hond. Alle inentingen worden bijgehouden in het dierenpaspoort van de hond. Lees meer over het dierenpaspoort onder reisverzekering hond.

Kennelhoest

Kennelhoest is een verzamelnaam voor verschillende luchtweginfecties die de hond op kan lopen bij intensief contact met andere honden. Vaccinatie vindt plaats door middel van neusdruppels.

Kenmerken: Droge hoest, braken

Wanneer inenten: Wanneer uw hond in een kennel zal verblijven of deelneemt aan een cursus wordt vaak gevraagd om een kennelhoest inenting. De inenting biedt bescherming van een jaar; enkele kennelhouders stellen echter als eis dat de inenting niet langer dan 6 maanden geleden plaats heeft gevonden.