Honden herkennen gevoelen en emoties van baasje

De bioloog aan de universiteit van Wenen Corsin Müller maakt uit eigen onderzoek op dat honden kunnen reageren op emoties van de mens. Ze kunnen daarbij de emoties ook goed inschatten, want ze reageren op iedere emotie anders. Deze conclusies kunnen uit het onderzoek worden getrokken waarbij elf honderden werden geoefend om te gaan met een computer. Wanneer er een negatieve emotie bij het baasje aanwezig was moesten de honden een boos gezichtje aanklikken op het aanraakscherm en wanneer het baasje een positieve emotie had een vrolijk gezichtje.

Ook geoefend met gezichtjes zelf

Ook los van de baasjes werd er druk geoefend. Iedere keer werd een gedeelte van een gezichtje (computer of mens) weggelaten zodat bijvoorbeeld niet blootliggende tanden bij een lach of norse wenkbrauwen konden reageren. De bedoeling was om te bekijken of honden ook minder zichtbare gezichtsuitdrukking konden herkennen en dit koppelen aan een emotie. Een opvallend resultaat het onderzoek was dat honden vooral aan de linkerkant van een gezicht goed de emoties kunnen aflezen. Er werd ook geoefend met vele gezichten van onbekende mensen. Het ging dan om gezichten die de honden nog nooit hadden gezien. Dat bleek geen verschil te maken; ook hier herkenden ze goed de basisemoties.

Positieve emotie sneller herkend

Het meest opvallende andere resultaat uit het onderzoek is de blije en positieve emoties veel sneller herkend werden door de honden dan boze en negatieve emoties. Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met de psyche van de hond. Het is lastiger om negatieve emoties toe te geven, omdat allerlei negatieve gevoelens oproept. De negatieve emotie zelf werd wel ent zo vaak herkend als een positieve emotie.

Resultaten voor veel baasjes bevestigend

Vraag het een hondenbezitter en ze zullen waarschijnlijk al vermoed hebben dat honden goed emoties kunnen herkennen. Vaak wordt de viervoeter al de beste vriend genoemd, die bijzonder trouw is. De statistieken bevestigen nu deze vermoedens.