Houdt uw hond aan de lijn in het reeënseizoen

Natuurbeheer Noord-Brabant luidt de noodklok: “Reeën in toenemende mate slachtoffer van loslopende honden, met in sommige gevallen dodelijk afloop”. Vooral jonge, pasgeboren kalfjes en hoogdrachtige reegeiten zijn vaak het doel van loslopende honden. Wanneer een hoogdrachtige ree wordt aangevallen laat zij vaak jonge reetjes na welke een uiterst gering overlevingskans hebben zonder hun moeder. Diverse bosbeheerders in de Veluwe en Noord-Brabant geven aan dat incidenten met honden een reeën steeds vaker voorkomen en doet een beroep op hondeneigenaren de viervoeter aan de lijn te houden gedurende het reeënseizoen (voorjaar en eind juni/ begin juli).

Door drukte en toename reeënpopulatie steeds meer incidenten

De boswachters hebben wel een verklaring voor de toename van het aantal incidenten met reeën als gevolg door loslopende honden: Enerzijds is de reeënpopulatie in 20 jaar tijd verdubbeld tot 100.000, anderzijds komen steeds meer mensen in de bossen en laten ze hun honden steeds vaker loslopen. Daarnaast is er bij natuurbeheer te weinig capaciteit om voldoende toezicht te houden. Hierdoor doet zij een dringend beroep op de baasjes: “Vrijwel ieder baasje zegt dat zijn hond weinig kwaad in de zin heeft. Toch is het oerinstinct van de hond om te jagen en wanneer ze loslopen raakt men het zicht en de controle vaak kwaad. Het is hartverscheurend om te zien hoe de reeën zijn toegetakeld.”

Loslopende honden vaak ook verboden

In de meeste natuurgebieden is het tijdens het broedseizoen ook verboden om honden los te laten lopen. De boete die hiervoor uitgekeerd kan worden is € 90 en kan wanneer een hond een ree aanvalt zelfs oplopen tot € 460. In natuurgebied da Pannenhoef kwam een boswachter een ree tegen die zwaargewond op het bospad lag. Het beest was vermoedelijk in volle vaart tegen het prikkeldraad aangerend uit blinde paniek. Haar ruggetje was gebroken waardoor ze moest worden afgemaakt. In haar buik zat een zeldzame drieling die bijna het levenslicht zouden zien. Het doet iedere dierenliefhebber gruwelen. Doet u het niet voor de boete, dan wellicht toch wel voor de reeën.