Staar bij honden door stofje crème Niveau verminderd

Het science tijdschrijft “Nature” heeft een vooruitstrevend onderzoek gepresenteerd over staar bij honden. Uit onderzoek door oogartsen uit de hele wereld blijkt dat een stofje uit Nivea-crème kan helpen bij staar bij honden en konijnen. Het stofje draagt de naam lanosterol en verminderd vertroebelingen in de lens. Juist die vertroebelingen veroorzaken staar. Door dit stofje in oogdruppels op te nemen zou dit wel eens staar bij honden drastisch kunnen verminderen. Momenteel is staar alleen operatief te behandelen waarbij honden een kunststof lens krijgen toegebracht.

Enkel operatief en voor rijke baasjes

De operatie is alleen bereikbaar voor honden met welvarende baasjes, maar daarvoor schiet de premie voor hondenverzekering omhoog. Staar in het algemeen is voor zorgverzekeraars is een kostenpost die uitkomt op meer dan 150 miljoen euro per jaar.

Ontstaan van staar

Wanneer eiwitten in de lensen zich doro de jaren heen zich ontvouwen en aan elkaar klonteren wordt het zicht vertroebeld. Het stofje Lanosterol heeft als eiegenschap dat de klontering wordt verminderd. De proef is echter uitgevoerd op slechts 13 konijnen en 7 honden. Wel was het zo dat bij alle dieren een psotief resultaat waarneembaar was en bij zowel 3 honden als konijnen de staar helemaal was verdwenen.

Werkt dit stofje ook bij mensen?

Onderzoeker Lubsen waakt voor teveel optimisme. De lenzen tussen dieren verschillen onderling al zo sterk dat we hier geen conclusies voor alle dieren en zelfs mensen aan kunnen verbinden. De problematiek met staar is dat er ook weer onderling tussen star verschillende soorten bevinden.