Hond chippen

Sinds april dit jaar is het verplicht om pups te laten chippen, 7 weken na geboorte of importeren. Mocht u uw hond niet laten chippen bent u zelfs strafbaar en kunt u een fikse boete krijgen tot €19.500.

Een chip is eigenlijk een heel klein buisje ter grootte van een rijstkorrel met een hulsje van onbreekbaar materiaal met daarin een spoeltje en een chip. Het buisje bevat geen batterij waardoor de chip tijdens het leven van uw hond niet vervangen hoeft te worden.

Is chippen schadelijk?

Omdat de chip zo klein is, is inbreng pijnloos. Het buisje is zo ontworpen dat het vergroeit met het weefsel en altijd afleesbaar is, zelfs tot een afstand van 20-30 centimeter. Het grootste gevaar is dat het buisje verplaatst (gaat zwerven), een verplaatsing van meer dan 2 centimeter komt echter zeer zelden voor en is ongevaarlijk voor dier en chip.

Waarom een chip?

De chip is een manier om dieren te identificeren, bijvoorbeeld wanneer het ontsnapt, wegloopt, wordt gestolen of een ongeluk krijgt. Vroeger werden dieren geïdentificeerd door middel van een tatoeage of oormerk. Het tatoeëren van dieren is niet langer toegestaan.

Hoe werkt de chip?

Op de chip staat een uniek identificatienummer van uw hond. Het identificatienummer kan nooit gewijzigd worden. Dit nummer is gekoppeld aan basisinformatie die staat opgeslagen in een database, bijvoorbeeld van de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG). Door middel van een afleesapparaat kan het nummer worden opgevraagd dat is gekoppeld aan de gegevens in de databank. In de databank staan de naam en het geslacht van een dier en de naam, het adres en het telefoonnummer van de eigenaar. Uiteraard moet een wijziging van deze gegevens wel worden doorgegeven aan de databank, anders is de chip waardeloos.

Wat kost het en wordt het vergoed?

Mensen of instanties die honden mogen chippen zoals dierenartsen en asiels mogen hun eigen prijzen hiervoor rekenen. Die liggen meestal tussen de 10 en 30 euro. Alle hondenverzekeringen vergoeden het chippen van een hond, ook met basisdekking.